28.4 C
Malaysia
Tuesday, November 30, 2021

Fakta Asal-usul Doraemon Yang Ramai Orang Tak Tahu

Komik bersiri Doraemon mula dihasilkan pada tahun 1969. Penulisnya? Siapa lagi kalau bukan Fujiko F. Fujio. Mana-mana yang dibesarkan pada tahun 90-an, mesti pernah tengok cerita ni. Pelik la kalau kata tak pernah tengok. Hehe. Jom kita tengok asal usul Doaremon.

Fujiko F. Fujio

Bagaimana Fujiko F. Fujio Dapat Idea untuk Buat Komik Doaremon?

Beliau sebenarnya sudah kehabisan ideal untuk menghasilkan sekuel komik yang baru, sedangkan tarikh janji semakin dekat. Dia sangat tert3kan. Idea asalnya, orang keluar dari laci la, makhl0k yang hid0p dalam laci la…dan baginya semuanya adalah merep3k. Pulang dari rumah, beliau duduk lagi di kerusinya sambil mengeluh;

“Kalaulah ada mesin waktu…pergi ke masa depan, curi idea komik buatan sendiri. Kalaulah, saat ini…ada mesin waktu…”

Dan akhirnya, beliau tertidur di situ…

Dalam tidurnya itu, beliau bermimpi tentang Doraemon 🙂

Kelahiran Doreamon

Doraemon dilahirkan pada tahun 2112. Asalnya, Doraemon berwarna kuning dan mempunyai telinga. Doraemon adalah robot kucing yang sentiasa bernasib m4lang. Akhirnya, dia dihantar ke sekolah pemulihan robot. Selepas bergraduasi, Doraemon telah diambil oleh satu keluarga yang telah membelinya secara tidak sengaja.

Kenapa Doraemon Tiada Telinga?


Soalan ini ada juga kaitannya dengan mengapa Doraemon t4kut dengan tikus. Tuan Doraemon, Sewashi membuat arca Doraemon untuk dihadiahkan kepada Doraemon. Tetapi telinga pada arca Doraemon kelihatan bur0k. Lalu dia mengeluarkan robot tikus untuk membaiki arca tersebut. Sebaliknya, robot tikus itu pula yang menggigit telinga Doraemon yang sebenar sehinggalah Doraemon tidak lagi mempunyai telinga.

Kenapa Doraemon Berwarna Biru?
Asalnya, warna pada badan Doraemon adalah kuning, sama seperti warna Dorami, adiknya. Namun, selepas kejadian telinganya digigit tikus, Doraemon mengalami masalah kemur0ngan. Masalahnya semakin serius selepas dia tersilap makan ub4t, menyebabkan dia semakin s3dih dan selalu men4ngis. t4ngisannya menyebabkan warna kuletnya terhakis dan terjadilah warna biru.

Kenapa Doraemon Pergi ke Zaman Nobita?


Sewashi yang menghantar Doraemon ke zaman Nobita. nobita merupakan moyangnya. Sewashi tahu moyangnya itu sentiasa bernasib m4lang. jadi dia menghadiahkan Doraemon kepada Nobita.

Artikel Berkaitan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

155,472FansLike
21,554FollowersFollow
15,442FollowersFollow
- Advertisement -

Artikel Terkini